Kié az Avasi kilátó? – Tocsev János jegyzete

Megosztás

Az elmúlt hetekben politikai csatározások kereszttüzébe került Miskolc ikonikus jelképe, az Avasi Kilátó. Szerzőnk ezen felbuzdulva, az emlékeit felidézve tette fel a sokakat érdeklő kérdést, kisajátítható a népszerű épület?

A tárgybeli kilátó elődjének elődje, vagyis az első s egyben eredeti avasi kilátónak nevezhető (szerk.: szándékos a kis “a” és “k”), Rákóczi-torony névre keresztelt ideiglenesen építmény 1906-ban épült, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére. Ez a torony (lévén-ideiglenes) egy évig sem állt. Elbontották, mert instabil volt és így veszélyes. 

Helyére előbb 1934 -ben húztak fel egy faszerkezetű impozáns torony, majd azt 1946-ban tűz rongálta meg, 1956-ban pedig egy orosz tank (ez utóbbi talán csak egy városi legenda). A megsemmisülése után -majd egy évtized múlva- a jelenleg Avasi Kilátóként ismert épület 1963-ban készült el, az átadása augusztus 20-án volt. 

Tádám! 

Szép kis történet … Tovább is van. Mondjam még? 

A Wikipedián olvasható az 1990-es években történt bezárás mellett az is, hogy a 2018-ban történt felújítása után kávézóként üzemelt. Felújítás alatt – csak hogy tárgyilagosak legyünk, belső felújítást értünk – másra nem került sor. 

Emlékszem, hogy felmentünk. Zsolnay Pompadour csészéből kávéztunk. Micsoda sikk! Tényleg pompázatos. Kicsit zavaró volt a sok poloska, de erről persze nem a felújítást végzők, vagy a szorgos denevérek tehettek. Számos aspektus, de vajon mind releváns? 

Térjünk a lényegre!

Mi miskolciak hallottunk már tervezett liftről, hogy ne kelljen a sörös rekeszeket a lépcsőn felcipelni, hallottuk azt is, hogy forgatható lesz az egész építmény. De igazán mindenki csak azt remélte, hogy nem fogják hagyni egyszerűen lepusztulni… a Kilátót… ami mindenki Avasi Kilátója, ahová fogyasztás nélkül is felmehetsz télen-nyáron és onnan mindig valami új arcát látod ennek a csodaszép városnak. 

Most ezzel a “ciklusokon átívelő” (szép gesztus!) projekttel nem csak a miskolciak kaptak valamit. A Kilátó, ez a szocreál hagyaték egy új ruhát. Szép lett. Lehet, hogy nem lett a teljes szerkezet újravasalva, betonjavítóval, élvédővel az eredeti műszaki átadáskori állapottól is jobb állapotba hozva. Tehát bőven van, vagy lenne még rajta munka (természetesen mindez pénz kérdése is). De annyi bizonyos, hogy szép! 

Egy régi filmben úgy emlegették az Avasi Kilátót, hogy a város szinte bármely pontjáról látható. Mint egy iránytű, úgy mutatja az utat.

Nos, ez az iránytű nem csak nekünk miskolciaknak kell, hogy utat mutasson. Mert ez a Kilátó mindenkié, aki felmegy rá, onnan fentről megnézi ezt a meseszép várost és elviszi magával az emléket… Ez a megújult Avasi Kilátó mindenkié, aki a szívébe tudja zárni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek